Ce trebuie sa stii inainte de a-ti face o firma? Intrebari si raspunsuri
Din ce in ce mai multi oameni aleg sa isi ia viata profesionala in propriile maini, infiintandu-si societati comerciale. Desi infiintarea firmei este un proces simplu, mai ales daca este realizat printr-o firma de avocatura, administrarea firmei nu este chiar atat de simpla.
Inainte de a demara procesul de infiintare firma, orice tanar aspirant la statutul de antreprenor trebuie sa stie raspunsul la mai multe intrebari.
1. Ce contine actul constitutiv?
Cel mai important act al firmei este actul constitutiv. Acesta contine datele asociatilor, denumirea, emblema si sediul social al firmei, obiectul de activitate, capitalul social, aportul fiecarui asociat si o serie de alte date, cum ar fi partile ce ii revin fiecarui asociat, sediile secundare sau detalii despre capitalul social.
2. Care este valoarea capitalului social?
Valoarea minima a capitalului social este de 200 de lei pentru SRL. Pentru o societate pe actiuni, valoarea urca la 25000 de euro.
3. Cum se poate retrage un asociat dintr-un SRL?
Daca vrei sa te retragi din grupul de asociati ai unui SRL, trebuie sa consulti Actul Constitutiv, care precizeaza o serie de situatii in care acest lucru se poate intampla.Pentru retragere, este nevoie de acordul tuturor celorlalti fondatori. Daca asociatii nu cad de acord privind retragerea, singura solutie ramane o sentinta judecatoreasca.
In cazul in care asociatii se inteleg, trebuie sa se faca modificari in Actul Constitutiv prin incheierea unui act aditional in care se mentioneaza retragerea.
4. Cat dureaza infiintarea unui SRL?
In general, solutionarea dosarului de infiintare a SRL-ului nu dureaza mai mult de 3 zile din momentul depunerii actelor. Durata poate fi mai mare, deoarece pentru realizarea actelor poate fi nevoie de o serie de pasi. Daca SRL-ul este intr-un apartament dintr-un bloc de locuinte, spre exemplu, va fi nevoie de acordul vecinilor.

5. Ce este sediul social si unde poate fi stabilit?
Sediul social al firmei este cel in care se primeste corespondenta de la institutiile statului. Acesta poate fi dedicat strict corespondentei, sau poate fi si sediu de lucru. Stabilirea sediului social se poate face la un avocat sau se poate face acasa sau la o alta locatie cumparata sau inchiriata.
In ceea ce priveste sediul de lucru, acesta nu este obligatoriu. Pentru anumite domenii de activitate, este posibila autorizarea pentru activitate la terti.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!