infiintare-firma

4 intrebari esentiale pe care trebuie sa ti le pui inainte de infiintarea unei firme

Vrei sa iti infiintezi propria afacere? Este un pas excelent, care iti poate aduce o multime de reusite profesionale. NU este totul extrem de simplu insa. Inainte de a demara procesul de infiintare firma este bine sa te informezi foarte bine si sa raspunzi la o serie de intrebari.

Iata 5 dintre cele mai importante intrebari carora trebuie sa le gasesti raspuns:

1. PFA sau SRL?

Sunt cele mai simple forma juridice pentru care poti opta. PFA-ul iti ofera avantajul de a administra foarte usor business-ul, insa necesita o calificare pentru activitatea pe care o faci si experienta dovedita de minim 2 ani. Un PFA poate avea maxim 5 coduri CAEN si maxim 3 angajati.

In cazul SRL-ului, se pot alege oricate coduri CAEN, insa doar unul drept activitate principala si nu este nevoie de nicio diploma de calificare. Din punct de vedere al flexibilitatii, asadar, este mult mai ok SRL-ul.

Why registering your business name is not enough to protect it

2. Care sunt impozitele pe care trebuie sa le platesti?

Impozitul platit de un SRL este de 1-3% pe venit, in functie de numarul de angajati pe care ii are. Impozitul poate sa creasca daca cifra de afaceri creste la peste 1 milion de euro intr-un an fiscal si conditiile se pot modifica, insa pentru un business aflat la inceput, procentul nu este mai mare de 3%.

Un PFA trebuie sa plateasca mult mai multe taxe: CAS, CASS, Ipmpozit pe venit, Contributia de asigurari sociale, etc.  Partea buna este ca aceste contributii se calculeaza la valoarea unui salariu minim pe economie, spre deosebire de un salariu, unde se calculeaza la toata suma castigata.

3. Unde poti stabili sediul social?

Orice firma, indiferent ca este vorba despre un PFA sau despre un SRL, are nevoie de un sediu social. Practic, este adresa de corespondenta, unde institutiile statului pot trimite instiintari. Sediul social poate sa fie stabilit la o adresa proprie sau la adresa unei cunostinte, la o locatie inchiriata sau la sediul unui avocat.

4. Care sunt actele de care ai nevoie pentru a infiinta o firma?

Exista mai multe acte importante, iar acestea vor fi cerute de institutiile abilitate. IN principiu vei avea nevoie de copia cartii de identitate, de variante de denumire pentru societate, de alegerea codurilor CAEN si de contractul locuintei unde urmeaza sa stabilesti sediul social. In cazul PFA va fi nevoie si de dovezi de studii.

Infiintarea unei firme, indiferent ca este vorba despre PFA sau SRL iti poate oferi o doza mai mare de libertate si te poate ajuta sa iti modifici limitele si aspiratiile. Toate eforturile merita, asadar.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *