mentiuni-registrul-comertului

Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre inregistrarea mentiunilor la registrul comertului

In momentul in care incepi un business, pe langa numeroasele avantaje pe care ti le ofera vei descoperi ca ai si o multime de obligatii.

Una dintre obligatiile pe care le are orice firma din Romania este aceea de a inregistra orice modificare aparuta in structura administrativa la Registrul Comertului. In caz contrar, riscurile se cuantifica in amenzi, care nu sunt tocmai mici.

Ce modificari trebuie sa fie inregistrate la Registrul comertului?

Exista cateva modificari standard care trebuie inregistrate imediat, deoarece modifica Actul Constitutiv al firmei:

  • Modificarea adresei sediului social;
  • Modificarea administratorilor. Fie ca exista administratori care renunta, administratori noi sau modificari in numele administratorului, noutatile trebuie sa fie inregistrate;
  • Modificarea capitalului social sau modificarea obiectului de activitate;
  • Donatiile, vanzarile sau garantiile aparute in firma;
  • Aparitia unor probleme de ordin judiciar. Daca firma intra in faliment sau administratorul sau este condamnat pentru fapte care il fac incompatibil pentru a conduce firma, aceste lucruri trebuie sa fie specificate in Registrul Comertului;
Registering a company - what challenges will you face post ...

Cine trebuie sa faca toate inregistrarile?

In principiu, cei responsabili de inscrierea modificarilor la Registrul Comertului sunt administratorii companiei. Cu toate astea, acestia pot sa mandateze terte persoane care sa faca modificarile, cum ar fi un avocat. Mandatarea altor persoane nu exonereaza compania de responsabilitate, insa.

In cat timp trebuie sa fie inregistrate mentiunile si ce se intampla in cazul in care acestea intarzie?

Orice modificare mai sus amintita trebuie sa fie inregistrata in maxim 15 zile de la efectuarea acesteia. In caz contrar, riscul este unul financiar si implica amenzi de pana la 2000 de lei.

Pot fi mai multe persoane sanctionate, atata vreme cat sunt mai multe persoane responsabile in firma.

Cum se face o inregistrare la Registrul Comertului?

Pe site-ul ONRC exista mai multe formulare tip la care toate persoanele juridice si fizice au acces. In principiu, aceste formulare trebuie sa fie compltaete si depuse la sediile ONRC din tara, odata cu taxele aferente.

Exista si posibilitatea de a apela la o firma specializata, care poate sa faca toate modificarile in companie si sa inregistreze aceste modificari. In felul acesta se poate economisi foarte mult timp, in asa fel incat atentia administratorilor sa fie asupra activitatii companiei.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *