Pasi pentru infiintarea unui PFA

PFA-ul este organizarea juridica prin care obtii dreptul de a activa independent intr-un anumit domeniu si de a face bani din aceasta activitate.

Pentru a-ti face un PFA, trebuie sa ai minim 18 ani, sa nu fi savarsit infractiuni economice si sa ai pregatire profesionala in domeniul in care activezi. Inainte de a demara procesul de infiintare PFA este bine sa analizezi cu atentie optiunile pe care le ai. De multe ori, un SRL poate fi optiunea mai buna, atunci cand vine vorba despre cheltuieli. Totusi, PFA-ul are o serie de avantaje:

  • Permite o evidenta contabila simplificata si proceduri mult mai simple de infiintare sau de desfiintare;
  • Ofera acces la toti banii, chiar si in nume propriu.
Paper, Business, Finance, Document, Office, Analysis

Din pacate, impozitele platite de un PFA sunt destul de mari iar in cazul in care apar probleme si este nevoie de plata unor daune, persoana fizica raspunde cu averea personala.

Care sunt pasii pentru infiintarea PFA-ului?

Daca ai analizat cu atentie toate optiunile si ai ajuns la concluzia ca un PFA este cea mai buna optiune pentru tine, iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi:

1. Pregateste toate documentele necesare si completeaza toate cererile pe care urmeaza sa le depui la ONRC.

2. Identifica sediul ONRC din judet! Din fericire, in ultimii ani s-au mai simplificat lucrurile si poti incheia cu inregistrarea PFA-ului cu doar doua vizite la sediul institutiei;

3. Depune cererea de verificare a disponibilitatii numelui!

4. Creaza si depune tot dosarul, insotit de taxa de infiintare. Dupa depunerea dosarului, raspunsul ar trebui sa vina in maxim 3 zile.

Desi totul merge destul de repede, exista destul de multe acte care sunt necesare pentru infiintarea PFA-ului iar timpul pierdut prin sediile ONRC este inca destul de mare. Din acest motiv, este posibil ca toti pasii sa se rezume la unul: apeleaza la un avocat care sa te ajute cu infiintarea PFA-ului. Este o varianta caare te costa ceva mai mult, insa vine la pachet cu avantajul economiei de timp si cu avantajul unor informatii pe care avocatul ti le poate oferi.

In general, PFA-ul se infiinteaza rapid, in maxim 3 zile. Este important sa ai un plan bine pus la punct referitor la ceea ce vei face cu el, deoarece o buna parte dintre cei care decid sa inceapa un business pe cont propriu ajung rapid la faliment. Planul de afacere este, asadar, vital.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *