Cum iti faci un PFA?

Din ce in ce mai multi oameni se gandesc sa isi deschida o afacere mica, deoarece le ofera libertatea de a-si administra mult mai bine timpul si banii. Persoanele care ofera servicii si nu considera ca au nevoie de angajati aleg, de cele mai multe ori, infiintarea unui PFA.

PFA-ul este acronimul de la Persoana Fizica Autorizata si este cea mai simpla forma juridica. Practic, aceasta ii ofera persoanei fizice posibilitatea de a lucra pe cont propriu.

Care sunt avantajele unui PFA?

Exista numeroase avantaje:

  • Infiintarea este foarte simpla, fiind nevoie de un numar minim de documente;
  • Costurile de infiintare sunt si ele reduse. De cele mai multe ori, infiintarea unui PFA nu costa mai mult de cateva sute de lei, indiferent ca se face in regim propriu sau se apeleaza la o firma de avocatura;
  • Chiar daca este o forma juridica destinata persoanelor fizice, permite angajarea unui numar de pana la 3 persoane;
  • Acopera o varietate mare de activitati, putand fi intreprinse activitati in IT, diverse servicii sau chiar si comert.

Ce trebuie sa stii inainte de a demara procesul de infiintare PFA?

Este bine sa stii cateva lucruri importante. IN primul rand, orice PFA are nevoie de un sediu social, care sa corespunda din punct de vedere sanitar, PSI si al protectiei mediului cu activitatea ce urmeaza sa fie realizata. Din fericire, sediul social poate sa fie stabilit oriunde, inclusiv acasa. Daca pana in 2017 era nevoie de acordul asociatiei de proprietari si al vecinilor de bloc pentru practicarea activitatii, acum acest lucru nu mai este necesar.

Daca nu vrei sa ai sediul social acasa insa, il poti avea si intr-o cladire de birouri sau il poti inchiria printr-un avocat. Serviciile de gazduire sediu social sunt din ce in ce mai populare si din ce in ce mai ieftine.

Daca ai stabilit sediul social, va trebui sa te asiguri ca ai minim 18 ani, ca ai o stare de sanatate care permite desfasurarea activitatii pe care iti doresti sa o faci si ca esti calificat. De asemenea, nu trebuie sa fi fost condamnat pentru infractiuni financiare care se inscriu in cazierul fiscal.

In functie de activitatea pe care o vei face s-ar putea sa ai nevoie de o diploma de studii sau un certificat de competente profesionale. In rest, actele necesare sunt cat se poate de normale: copie dupa CI, cereri de inregistrare si specimen de semnatura.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *