Care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale unei societati comerciale?

Un SRL poate este cea mai populara forma juridica cu ajutorul careia poti desfasura o activitate comerciala. Daca vrei sa faci o afacere, SRL-ul trebuie sa fie prima solutie catre care trebuie sa te orientezi.

Daca nu stii inca daca merita, iata care sunt principalele avantaje si dezavantaje pe care le genereaza.

Care sunt avantajele unui SRL?

1. Infiintarea se face relativ simplu. In doar cateva zile de la depunere poti avea propria firma si poti incepe activitatea. Nici costurile nu sunt foarte mari, doar cateva sute de lei fiind suficiente pentru infiintarea unei firme.

2. Poti alege mai multe obiecte de activitate. SRL-ul nu te constrange sa faci doar o anumita activitate. Daca iti doresti sa faci mai multe lucruri, poti sa alegi mai multe obiecte de activitate. Cu exceptia catorva coduri CAEN, poti face orie;

3. Nu ai nevoie de documente referitoare la pregatirea profesionala, asa cum ai in cazul unui PFA.

4. Raspunderea SRL-ului este limitata. Patrimoniul firmei este cel pus la bataie in fata creditorilor, lucru care este un mare avantaj pentru orice administrator;

5. Impozitele sunt destul de mici. Exista varianta impozitului pe profit, care este de 16% din profit, sau varianta impozitului pe venit, care este de doar 3% din valoarea intregului venit;

6. Poti obtine usor credite pentru dezvoltare. Exista o multime de institutii financiare care ofera credite pentru IMM-uri, multe dintre ele foarte atractive.

Care sunt dezavantajele SRL-ului?

1. Dubla impozitare. Din pacate, daca vrei sa scoti bani in nume propriu din firma trebuie sa platesti impozit de 16% pe dividende, ceea ce poate sa creasca destul de mult valoarea taxelor.

2. Poti intra in posesia profitului doar in anul imediat urmator, dupa ce il distribui sub forma de dividende.

3. Daca vrei sa fii asociat unic nu poti sa o faci in mai multe societati comerciale. Daca vrei sa ai asociati insa, poti sa ai mai multe firme.

In principiu, SRL-ul este cea mai simpla si mai eficienta forma juridica, cele mai multe firme din Romania avand raspundere limitata.

Daca esti la inceput de drum, opteaza pentru aceasta varianta si apuca-te de treaba doar daca ai un plan de afaceri foarte bine pus la punct. Statisticile arat ca foarte multe dintre firmele nou infiintate ajung sa dea faliment tocmai din cauza faptului ca nu au un plan bine pus la punct si fac greseli.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *