mentiuni-registrul-comertului

Cat de greu este sa radiezi o firma?

Nu intotdeauna demararea unei afaceri inseamna si obtinerea succesului. Sunt multi antreprenori care aleg sa renunte la ideea de business, iar cifrele sunt cat se poate de relevante in acest sens: anual, peste 100 000 de firme se inchid.

Din pacate, inchiderea unei firme in Romania nu este chiar atat de usoara precum ti-ai dori sa fie, motiv pentru care am incercat sa lamurim, in mare, ce inseamna inchiderea unei firme.

Imagine similară

Etapele inchiderii unei firme

In principiu, pentru a inchide o firma trebuie sa treci prin doua etape:

Exista si situatia in care apare o etapa intermediara, denumita lichidare, in care asociatii isi impart bunurile. Acest lucru apare doar in conditiile in care nu exista o intelegere in ceea ce priveste impartirea tuturor bunurilor.

Dizolvarea se face voluntar sau prin hotarare judecatoreasca si dureaza destul de mult. De regula, acest proces dureaza cateva luni. Exista si cazuri in care dizolvareea dureaza patru sau chiar 5 ani.

Dupa ce dizolvarea a avut loc, trebuie sa inceapa procesul de radiere. Asociatul sau asociatiitrebuie sa se prezinte la Registrul Comertului cu o cerere de radiere, iar lucrurile decurg destul de usor atata vreme cat nu exista datorii la bugetul local sau situatia financiara nu este dificila.

De ce sa inchizi firma?

Exista multi antreprenori care atunci cand realizeaza ca afacerea nu mai functioneaza, o lasa ” sa moara” fara a se mai interesa de ea.  O astfel de decizie poate sa fie destul de gresita, insa. Firma nu va fi niciodata stearsa din evidenta Registrului Comertului iar lipsa declaratiilor poate atrage cu sine o serie de probleme: amenzi si chiar inscrieri in cazierul fiscal.

Daca lasi o firma fara activitate iar aceasta este declarata inactiva, consecintele pot fi detul de grave si implica faptul ca nu vei putea sa iti dechizi o alta firma in viitorul apropiat.

Ce faci daca nu vrei sa te complici, insa vrei sa renunti la firma?

Cea mai buna solutie este sa apelezi la o firma specializata in lichidari si radieri de firme. O astfel de solutie te poate costa ceva mai mult decat te-ar costa sa radiezi firma de unul singur, insa te ajuta sa economisesti timp si sa nu faci greseli. In plus, o firma precum actesocietate.ro iti poate oferi si o serie de sfaturi pentru ca totul sa decurga rapid, fara incidente.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *