costuri-firma

PFA sau SRL? Care este forma juridică mai rentabilă?

Din ce în ce mai mulți oameni se orientează către o viață în care să aibă control total asupra activității pe care o practică, așadar caută servicii de înființare firmă. Problema apare în momentul în care trebuie să pună în balanță formele juridice pentru care pot opta. Dacă afacerea este una de dimensiuni mici, opțiunile sunt cât se poate de clare: PFA sau SRL.

Care este cea mai bună dintre cele două variante și care generează costuri firmă cât mai scăzute?

PFA

PFA este acronimul de la Persoană fizică autorizată. Este o formă juridică foarte bună pentru cei care au o afacere în familie sau pur și simplu practica o activitate pe care o fac singuri. Avantajele majore ale PFA-ului sunt faptul că are costuri reduse de înființare, se administrează ușor, nefiind nevoie neapărat de un contabil autorizat și oferă un proces mai facil de depunere a documentației

La fel ca și în cazul unui SRL, PFA-ul poate să angajeze, însă există o limită în acest sens.

Cei care aleg această formă de organizare juridică o fac, de cele mai multe ori, pentru faptul că se pot folosi oricând de bani în nume propriu. Din păcate, dezavantajele constau în taxe destul de mari:

  • 16% impozit pe venit;
  • 5.5% impozit plătit pentru asigurarea de sănătate;
  • Între 10.5 și 26.3% pentru contribuțiile pentru pensie.

Practic, o Persoană fizică autorizată poate plăti peste 40% din veniturile pe care le are, lucru deloc atractiv. De asemenea, răspunderea persoanei fizice în cazul unor probleme este maximă.

SRL

SRL-ul este o societate cu răspundere limitată care se evidențiază prin taxe mai mici și posibilități mai multe Pentru deschiderea unui SRL nu este nevoie de pregătire profesională, însă este nevoie de angajarea unui contabil autorizat.

O astfel de firmă oferă multiple avantaje, cum ar fi faptul că poate participa la licitații, plătește doar 3% impozit pe venit atâta vreme cât nu are încasări mai mari de 3% și poate obține tot felul de finanțări de la stat.

Este adevărat că are costuri mai mari de înființare iar cheltuielile de administrare sunt, în general, mai mari. De asemenea, banii dintr-un SRL nu pot fi folosiți în nume propriu decât în cazul în care se scot sub formă de dividende, ceea ce înseamnă un impozit de 5% plătit către stat. Totuși, taxele unui SRL aflat la început de drum sunt mult mai mici, motiv pentru care foarte mulți oameni optează pentru o astfel de variantă.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *